zamknij okno

Informujemy, że używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii w celu umożliwienia i ułatwienia Państwu korzystania z usług dostępnych w serwisie, a także w celach statystycznych i marketingowych.

Mogą Państwo zmienić ustawienia dotyczące cookies w przeglądarce. Aby uzyskać informacje w jaki sposób zmienić ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce prosimy kliknąć na odpowiedni link: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Internet Explorer, Opera. Informujemy jednak, że zablokowanie ciasteczek może uniemożliwić korzystanie z niektórych lub wszystkich funkcji serwisu.

Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że akceptujecie Państwo umieszczanie i używanie cookies w przeglądarce internetowej na aktualnym urządzeniu.

bip wersja pl english
krok 1 Zapoznaj się z programem krok 2 Sprawdź harmonogram konkursów krok 3 Przygotuj projekt krok 4 Wypełnij wniosek krok 5 Śledz ocenę wniosku
Dobre praktyki RPO WiM   »   Gastronomia
punkt informacyjny
mrr Ministerstwo Infrastruktury i Rozwoju
wmarr Instytucja pośrednicząca II - Przedsiebiorczość
wfosigw Instytucja pośrednicząca - Środowisko przyrodnicze
efs Europejski Fundusz Społeczny na Warmii i Mazurach
obszary wiejskie Program Rozwoju Obszarów Wiejskich
wrota Wrota Warmii i Mazur
Komisja Europejska Komisja Europejska
Europejska Debata Publiczna Europejska Debata Publiczna
scb
komplementarnosc pokl rpo

Gastronomia

Regionalny Program Operacyjny Warmia i Mazury na lata 2007-2013 zakłada wzrost udziału turystyki w gospodarce regionu, głównie dzięki zwiększeniu atrakcyjności oferty turystycznej. Jakość tej oferty w dużym stopniu zależeć będzie od fachowości zatrudnionej w tym sektorze kadry.

Walory przyrodnicze, krajobrazowe i kulturowe naszego województwa stanowią o atrakcyjności turystycznej Warmii i Mazur. Piękna przyroda to jednak za mało, żeby przyciągnąć coraz bardziej wymagających gości. Niezbędna jest wysokiej jakości infrastruktura turystyczna, ciekawa oferta i fachowa kadra. Nowo powstającym i już istniejącym firmom trzeba zapewnić siłę roboczą na odpowiednim poziomie. Nasze województwo cierpi na niedobór pracowników o wysokich kwalifikacjach zawodowych, znających nowe techniki i technologie, umiejących posługiwać się nowoczesnymi narzędziami pracy. Wykształcenie takich pracowników wymaga wzmocnienia szkolnictwa zawodowego, przede wszystkim rozbudowy i modernizacji miejsc praktycznej nauki zawodu.

W ramach działania 3.1 Inwestycje w infrastrukturę edukacyjną Zarząd Województwa podjął decyzję o doinwestowaniu czterech szkół w regionie: Zespołu Szkół nr 6 im. Macieja Rataja w Ełku, Zespołu Szkół Gospodarczych w Elblągu, Zespołu Szkół nr 2 im. J. Śniadeckiego w Szczytnie oraz Zespołu Szkół Gastronomiczno-Spożywczych w Olsztynie. Inwestycje kosztowały ponad 40 mln zł, z czego dofinansowanie z RPO WiM wyniosło ponad 32 mln zł. Głównym celem przedsięwzięcia jest stworzenie nowoczesnej bazy kształcenia praktycznego w zawodach gastronomicznych i hotelarskich.

Elbląg – nowoczesność w zabytku
W wyniku modernizacji Zespół Szkół Gospodarczych w Elblągu zmienił się nie do poznania. Wszystko za sprawą inwestycji o wartości ponad 9,3 mln zł. Zarząd Województwa podjął decyzję o przekazaniu na przebudowę i modernizację szkoły prawie 5,9 mln zł.

Budynek, w którym mieści się Zespół Szkół Gospodarczych powstał w 1919 r. jako szkoła zawodowa dla dziewcząt. Decyzją Wojewódzkiego Konserwatora Zabytków został wpisany do Rejestru Zabytków. W związku z zabytkowym charakterem budynku, pracownie gastronomiczne, stołówka, kuchnia i niezbędne zaplecze nie były gruntownie remontowane od 1946 roku. Pomieszczenia nie spełniały wymaganych standardów, umożliwiających właściwe i skuteczne szkolenie młodzieży. Absolwenci nie mieli też możliwości pracy z nowoczesnym, profesjonalnym sprzętem używanym w restauracjach i hotelach, co znacznie ograniczało ich możliwości zawodowe.
Projekt polegał na przebudowie części pomieszczeń istniejącego budynku szkoły. W ramach prac przewidziano m.in. wykonanie ścianek działowych, tynków wewnętrznych ścian i sufitów, rozebranie istniejących posadzek i wykonanie nowych w pracowniach, szatniach i sanitariatach, roboty remontowe szatni nad salą gimnastyczną i tarasu nad częścią pracowni parteru, wymianę stolarki okiennej i drzwiowej, wymianę instalacji wodno-kanalizacyjnej, c.o. oraz węzła cieplnego, modernizację wentylacji oraz wykonanie nowego systemu klimatyzacji w pracowni kuchni profesjonalnej oraz w pracowniach gastronomicznych. Wymieniona i zmodernizowana została też instalacja gazowa w budynku szkoły, zamontowany zostanie dźwig towarowy w pracowni kuchni profesjonalnej.
Drugie zadanie objęło rozbudowę budynku o łącznik prowadzący z zaplecza pracowni kuchni profesjonalnej do piwnicy budynku z pracowniami hotelarskimi z częścią podziemną na poziomie piwnicy oraz fragmentem na poziomie parteru. Budynek administracyjny został przerobiony na pracownie hotelarskie.

Budynek szkoły zyskał nową elewację. Odbudowano studzienki okien piwnicy (renowacja), gzymsy oraz wykonano obróbki blacharskie, pokrycie dachów, podjazd dla niepełnosprawnych, balustrady.
Zagospodarowany został teren wokół szkoły. Prace objęły przebudowę wjazdu na teren dziedzińca, wykonanie nowej bramy wjazdowej, furtki wejściowej wyposażonej w domofon, budowę nowych dróg wewnętrznych, miejsc parkingowych dla samochodów osobowych (36 miejsc postojowych, w tym 9 dla osób niepełnosprawnych) oraz jednego miejsca dla autokaru, remont istniejących przejść pieszych oraz schodów zewnętrznych, ogrodzenia, wykonanie zieleni i małej architektury.

W projekcie uwzględniono też zakup nowoczesnego sprzętu niezbędnego do szkolenia kucharzy, techników żywienia i gospodarstwa domowego, dietetyków, organizatorów usług gastronomicznych, cukierników, w tym pracowni czekolady, pracowni do nauki obsługi konsumentów w ramach szkolenia techników żywienia i techników usług gastronomicznych oraz kelnerów, pracowni sensorycznej z wyposażeniem wraz z pomieszczeniem przygotowania próbek, pracowni chemicznej z wyposażeniem, pracowni mikrobiologicznej z wyposażeniem, dydaktyczno-audiowizualnej, szatni dla uczniów i nauczycieli zawodu, pokoju śniadań, węzła sanitarnego, pracowni kuchni profesjonalnej, restauracyjnej połączonej z bufetem, pracowni do szkolenia zawodowego hotelarzy z pokojami jedno- i dwuosobowymi z zapleczem sanitarnym wraz z recepcją i zapleczem socjalnym.
W efekcie, powstało 9 pracowni spełniających standardy kształcenia zawodowego w systemie modułowym. Od roku szkolnego 2010/2011 550 uczniów odbywa zajęcia praktyczne i zawodowe na odpowiednim poziomie programowym, spełniającym standardy unijne. Oferta edukacyjna Zespołu Szkół Gospodarczych rozszerzyła się o dodatkowe dwa zawody: technik hotelarstwa i technik obsługi turystycznej.

Ełk – nowy rok w nowej szkole
W skład Zespołu Szkół nr 6 im. Macieja Rataja w Ełku wchodzą cztery typy szkół, w tym Technikum nr 4, które kształci w zawodach: technik organizacji usług gastronomicznych, kelner, technik agrobiznesu. Dotychczasowa baza dydaktyczna nie spełniała podstawowych wymogów określonych m.in. przez standardy wyposażenia pracowni zawodowych opracowane dla poszczególnych zawodów przez KOWEZiU (Krajowy Ośrodek Wspierania Edukacji Zawodowej i Ustawicznej), a także standardów stosowanych w krajach Unii Europejskiej. Dzięki inwestycji takie wymogi spełnia. Wartość prac wyniosła 13,5 mln zł, z czego kwota dofinansowania z RPO WiM to 11,3 mln zł.
Projekt obejmował m.in. modernizację trzech pracowni w budynku głównym szkoły (B), kuchni i stołówki w budynku G. Na pierwszym piętrze obecnego internatu powstała pracownia hotelarska składająca się z 20 pomieszczeń hotelowych (budynek F). W miejscu wyburzonej niskiej części internatu wybudowany został nowy budynek (E), w którym powstało centrum gastronomiczno-hotelarskie z profesjonalnymi pracowniami i nowoczesnym wyposażeniem.
W miejscu istniejącego budynku C powstał nowy obiekt z salą dydaktyczną, czytelnią i biblioteką. Jest on połączony z nowym budynkiem D, w którym mieści się aula pełniąca funkcję dydaktyczną, wystawienniczą, sportową oraz widowiskową (występy artystyczne, uroczystości okolicznościowe).
We wrześniu uczniowie rozpoczęli rok szkolny w zmodernizowanych i nowych pomieszczeniach. Dzięki inwestycji, w roku szkolnym 2010/2011 uruchomione zostały nowe kierunki: na poziomie technikum kształcą się kucharze, zaś na poziomie szkoły zasadniczej – cukiernicy i piekarze.
Opracowując koncepcję modernizacji bazy materialnej, dyrekcja szkoły korzystała z opinii eksperta ze Szwecji oraz rozwiązań technicznych stosowanych w szkołach gastronomiczno-hotelarskich we Francji.

Olsztyn – mniejsze klasy, większe efekty
Zespół Szkół Gastronomiczno-Spożywczych w Olsztynie (ZSG-S) mieści się w dwóch miejscach. Przy ul. Żołnierskiej 49 znajdują się: dyrekcja szkoły, sekretariat, pokój nauczycielski, pedagog szkolny, biblioteka, sale gimnastyczne i dydaktyczne. Dzięki funduszom z Regionalnego Programu Operacyjnego Warmia i Mazury na lata 2007-2013 przy ulicy Wyszyńskiego powstał nowy trzykondygnacyjny budynek połączony łącznikiem z już istniejącym budynkiem. Na parterze są zlokalizowane: pracownia obsługi konsumenta na 64 miejsca (stołówka), zaplecze sanitarne, zaplecze restauracyjne (m.in. kuchnia, zmywalnia, magazyny), przygotowalnia wstępna warzyw i owoców, punkt centralnej dezynfekcji jaj, hol oraz pomieszczenia porządkowe. Na pierwszym piętrze  są pracownie: obsługi konsumenta na 48 miejsc (kawiarnia) z bufetem i zapleczem, analiz mikrobiologicznych, analiz chemicznych, czekolady, gastronomiczna, techniki spożywczej (deserownia, piecownia i ciastownia). Na drugim piętrze powstała sala dydaktyczna, oceny organoleptycznej, dwie pracownie analizy sensorycznej, ekonomiczna oraz gastronomiczna. Wszystkie pracownie mają zaplecza i są wyposażone w nowoczesny sprzęt niezbędny do nauki zawodu.
Na dachu powstały centrale wentylacyjne i klimatyzacyjne. Teren wokół budynków został zagospodarowany – powstały m.in. miejsca parkingowe, w tym dla osób niepełnosprawnych.
Istniejący już budynek przy ul. Wyszyńskiego został przebudowany.
- Bardzo się cieszymy, że nasza szkoła się zmienia – mówi Małgorzata Tworowska, dyrektor Zespołu Szkół Gastronomiczno-Spożywczych w Olsztynie. – Zależy nam przede wszystkim na takim wykształceniu i przygotowaniu do zawodu naszych absolwentów, żeby sobie jak najlepiej radzili w przyszłym życiu zawodowym, żeby byli fachowcami z prawdziwego zdarzenia, mieli wysokie kwalifikacje. Świat się zmienia. Żeby być konkurencyjnym na rynku pracy, trzeba mieć wiedzę i umiejętności.
Wartość projektu to prawie 13 mln zł, zaś kwota dofinansowania z RPO WiM wyniosła ponad 7,5 mln zł.

Szczytno – remonty to za mało

Zespół Szkół nr 2 im. Jędrzeja Śniadeckiego w Szczytnie mieścił się w starym budynku, zniszczonym w trakcie wojny i odbudowanym w roku 1955. Mimo przeprowadzanych w ostatnich latach remontów i modernizacji, baza dydaktyczna znacznie odbiegała od standardów unijnych. Pieniądze z RPO WiM pozwoliły na gruntowne zmiany.
W pomieszczeniach piwnicznych istniejącego budynku powstała pralnia ze zsypem do brudnej bielizny oraz pokój śniadań, szatnie i łazienki, pomieszczenia gospodarcze, magazyny: chłodniczy, jaj, warzyw i owoców, artykułów spożywczych, napojów. Na parterze znalazły się m.in.: pracownia kuchenna wyposażona w 12 stanowisk, przygotowalnia mięsa i ryb wyposażona w 6 stanowisk, zmywalnia, rozdzielnia, sala konsumpcyjna wyposażona w 12 stolików, pracownia kawiarniana, sala analiz sensorycznych, sanitariaty dla konsumentów, uczniów i instruktorów.
Na pierwszym piętrze usytuowano pracownie: cukierniczą z 12 stanowiskami dla uczniów, czekolady dla 6 uczniów, garmażeryjną dla 12 uczniów, bufetową do nauki 12 uczniów na barmanów, szatnie oraz pomieszczenie gospodarcze. Na drugim piętrze istniejącego budynku są: pracownie analizy żywności, 7 pokojów sypialnych dwuosobowych z pomieszczeniami sanitarnymi, recepcja z pomieszczeniami sanitarnymi; na poddaszu: 5 sypialni z pomieszczeniami sanitarnymi, pokój obsługi, sala konferencyjna, pomieszczenie pomocnicze, szatnie itp. Pracownie są wyposażone w nowoczesny sprzęt.
Do głównego gmachu budynku dobudowano zaplecze wraz z salami lekcyjnymi (element nowy). Zaplanowano w nim 6 sal lekcyjnych do nauki języków obcych. Teren wokół szkoły został ogrodzony i zagospodarowany, utwardzono drogi dojazdowe, chodniki i miejsca postojowe.
Realizacja projektu pochłonęła ponad 7,8 mln zł; ponad 6,6 mln zł – to dotacja z Regionalnego Programu Operacyjnego Warmia i Mazury na lata 2007-2013.

 

« na górę

generator wniosków o dofinansowanie GENERATOR WNIOSKÓW
genertator wniosków płatniczych GENERATOR WNIOSKÓW PŁATNICZYCH
Mapa dotacji MAPA DOTACJI
informacje Gdzie po informacje
konkursy Konkursy RPO WiM
szkolenia Szkolenia i spotkania informacyjne
promocja Promocja Funduszy Europejskich
lista_beneficjentow Lista Beneficjentów (RPO WiM)
najczęstrze błedy
najczęstrze pytania
dobre praktyki

Strona główna | NSS | Generator | Gdzie po informacje? | Konkursy RPO WiM | Szkolenia i spotkania informacyjne | Promocja FE | Znaki i logotypy | Linki | Lista Beneficjentów RPO WiM 2007-2013 | Kontakt | Zgłoś błąd |
Polityka prywatności | Mapa strony | Logowanie |

 

Data aktualizacji: 2021-12-09 11:33:01

 

Copyright © Urząd Marszałkowski Województwa Warmińsko-Mazurskiego

loga